Wat zijn mineralen?

Het belang van mineralen voor je gezondheid

Wat zijn mineralen

Mineralen zijn essentiële bouwstenen voor je lichaam. Sommige hiervan worden opgenomen in de cellen, het skelet en het weefsel. Mineralen zijn ook belangrijke componenten van enzymen, vitaminen en hormonen.

De functies van mineralen in je lichaam

Mineralen zijn erg belangrijk voor een goede werking van je stofwisseling. Bovendien zijn mineralen als co-enzymfactor betrokken bij alle soorten enzymen, inclusief antioxidanten enzymen. Met name sporenelementen spelen een rol als co-enzymfactor. Duizenden biochemische functies zijn afhankelijk van mineralen.

Daarnaast vervullen mineralen hun taak als niet-gecombineerde elementen. We noemen ze elektrolyten omdat ze een positieve of negatieve lading hebben. De elektrolyten zorgen voor de juiste zuurgraad in je  lichaam. Ze hebben ook een regulerende functie bij het handhaven van de vloeistofdruk in cellen.

Essentiële mineralen

Je lichaam is niet in staat om mineralen aan te maken. Daarom is het belangrijk dat je ze dagelijks via je voedsel binnen krijgt. Mineralen zijn essentiële voedingsstoffen. Van sommige mineralen hebben we dagelijks meer nodig dan van andere. Mineralen zijn onder te verdelen in macromineralen en micromineralen.

Wat zijn macro mineralen

Een macromineraal is een mineraal dat we in grotere hoeveelheden nodig hebben om de normale werking van ons lichaam te waarborgen. De hoeveelheid die we nodig hebben is echter nog steeds veel minder dan die van de macronutriënten. Men spreekt van een macromineraal wanneer het lichaam meer dan 100 mg per dag nodig heeft. Macromineralen worden het meest gebruikt als bouwmaterialen. Macromineralen zijn: Calcium, Magnesium, Fosfor, Kalium, Natrium, Chloor en Zwavel.

Wat zijn micro mineralen

Een micromineraal is een mineraal dat we in kleine hoeveelheden nodig hebben, maar wel essentieel is voor onze gezondheid. Micromineralen worden ook wel sporenelementen genoemd. Men spreekt van een micromineraal of sporenelement wanneer het lichaam minder dan 100 mg per dag nodig heeft. Micromineralen spelen een belangrijke rol in tal van stofwisselingsprocessen. De bekendste micromineralen zijn: zink, koper, mangaan, jodium, fluor, chroom, kobalt, selenium, ijzer, molybdeen, silicium en vanadium.

Hoe goed neemt je lichaam mineralen op

Je lichaam neemt mineralen van plantaardige oorsprong tot maar liefst 90% op. Plantaardige mineralen uit de oertijd hebben unieke eigenschappen die er voor zorgen dat ze direct in de cel terechtkomen. Dit in tegenstelling tot anorganische mineralen, welke slechts voor 3% tot maximaal 20% door je lichaam opgenomen kunnen worden. Het is dus onmogelijk om met anorganische mineralen een mineralentekort van het lichaam aan te vullen. Het lichaam kan ze moeilijk opnemen en scheidt het grootste gedeelte weer uit.

 

Toevoegen aan wachtlijst Wij informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder uw geldig e-mailadres achter.